Bli en starkare triathlonlöpare

Att springa av cykeln är annorlunda än att springa på fräscha ben. Vi har sammanställt våra 10 bästa tips för ett hälsosammare, starkare triathlonlopp.

1. Träna inte snabbare än ett tempo snabbare än loppet du tränar för. Till exempel är 5k-tempo bra för ett olympiskt distanslopp, medan halvmarathontempo räcker för IRONMAN-träning. 

2. Håll dina fötter friska och starka. Stärk din inneboende fotmuskulatur, sträck dina vader och plantar fascia och arbeta med din balans. 

3. Träna på att springa av cykeln. Att springa för snabbt ur T2 är ett av de vanligaste misstagen idrottare gör på lopp. Genom att öva på en övergångsrunda kan idrottare öka sin ansträngning för att hålla sig igång inom sina gränser.

4. Landa effektivt. Placera foten på marken, istället för att bara tappa den ur utrymmet. Detta innebär att du accelererar din fot nedåt i en lätt tassrörelse så att din fot rör sig bakåt i förhållande till din kropp precis före kontakt. 

5. Inkludera kärnarbete och styrka i din träning. Detta kommer att hjälpa till att stabilisera din kropp under löpning och bidra till bättre löpform. 

6. Lär dig hur du tar rätt fart på löpningen. Allt detta börjar med en smart cykel. 

7. Inkorporera magträning i din träning för att få dina nedre extremiteter konditionerade för att köra på trötta muskler. Ditt kardiovaskulära system måste också anpassa sig till de olika metaboliska kraven för aerobarposition och upprätt löpning. 

8. Stärk dina balansmuskler och förbättra koordinationen med traillöpning. Den varierade terrängen av stigar engagerar små, inneboende muskler placerade djupt i våra kroppar för balans, vilket förbättrar koordinationen genom att lära oss proprioception. Vad du får ut av traillöpning.

9. Lägg till backträning till din rutin. Du ökar din kraft, snabbhet och smidighet. Tre backträningar.

10. Kom ihåg: Det är bättre att komma till startlinjen 10 procent undertränad än 10 procent övertränad. När det görs på rätt sätt kan dock justering av körsträcka, intensitet, styrketräning och återhämtning leda till en framgångsrik ingång till längre distanstriathlon. Hur man går vidare uppåt i avstånd.

21 Apr 2023

Simning - cykling - löpning

Triathlon är en sport som i sig kombinerar tre sporter: simning, cykling och löpning - oftast i den ordningen. Det finns många olika sorters tävlingar inom triathlon där den mest kända och samtidigt bland de mest krävande är den som kallas Ironman. Vissa menar att triathlon är världens tuffaste sport, nå allt är ju relativt men att triathlon kräver exceptionell form av sin utövare är en absolut sanning - är man inte i toppform går det inte att ägna sig åt triathlon.

På den här bloggen diskuterar vi simning, cykling och löpning, samt en hel del om hur man tränar inför stora tävlingar som marathon och Ironman. Jag som skriver bloggen är själv aktiv inom triathlon, om än inget proffs. Jag behöver min dagliga dos av träning och tycker att det är väldigt kul att delta i tävlingar. Jag tycker också mycket om att umgås med andra sportnördar.