Viktigt få i sig vitaminer

För att ha en god hälsa samt att vår kropp ska funka som den ska så är det bra att få i sig olika vitaminer. De ger oss näring samt att även är  viktiga för exempelvis cellernas ämnesomsättning. Alla sorters vitaminer finns i en naturlig form i det vi äter.  Så det går att få i sig en hel del genom att äta en bra och varierad kost. Men ibland kan det även behövas en del extra och då kan man äta tillskott av olika slag. Ett vanligt tillskott är vitaminer i form av tabletter. Man kan idag tillverka vitaminer på konstgjord väg genom att man isolerar det rena vitaminsubstanset. Det finns vitaminer som är tillverkade på syntetisk väg och det finns naturliga vitaminer och tillskott. 

B-vitamin finns i flera varianter, B-, B1-, B2-, B6- och B12-vitamin och brist på dessa syns bland annat genom trötthet, minskad aptit, hudförändringar med mera. B-vitaminer är nödvändiga för flera av kroppens funktioner Brist på D-vitamin kan ge benuppmjukning hos vuxna och engelska sjukan hos barn. D-vitamin är nödvändigt för att kroppen ska kunna omsätta kalk och fosfat och ge dig starka tänder och skelett.

6 Nov 2020

Simning - cykling - löpning

Triathlon är en sport som i sig kombinerar tre sporter: simning, cykling och löpning - oftast i den ordningen. Det finns många olika sorters tävlingar inom triathlon där den mest kända och samtidigt bland de mest krävande är den som kallas Ironman. Vissa menar att triathlon är världens tuffaste sport, nå allt är ju relativt men att triathlon kräver exceptionell form av sin utövare är en absolut sanning - är man inte i toppform går det inte att ägna sig åt triathlon.

På den här bloggen diskuterar vi simning, cykling och löpning, samt en hel del om hur man tränar inför stora tävlingar som marathon och Ironman. Jag som skriver bloggen är själv aktiv inom triathlon, om än inget proffs. Jag behöver min dagliga dos av träning och tycker att det är väldigt kul att delta i tävlingar. Jag tycker också mycket om att umgås med andra sportnördar.