Maraton

Maraton är en olympisk löpgren där man ska avverka en sträcka på 42 195 meter på landsväg eller gator. Denna gren bygger på en myt. Denna myt handlar om den grekiske soldaten Feidippides (Filippides). Han ska ha sprungit från staden Marathon på östra delen av halvön Attika till Aten. Budskapet han bar på var att de grekiska styrkorna under ledning av Miltiades d.y. hade segrat över persernas markstyrkor i slaget år 490 f.Kr.

Första åren varierade Maratonloppens längd mellan 40 och 43 kilometer. Sträckan 42 195 meter kommer från OS 1908 i London då sträckan förlängdes från 26 miles, 41 843 meter till 26 miles 385 yards, 42 195 meter. 

Olika lopp

Varje år så genomförs det fler än 800 maratonlopp i världen. De sex största maratonloppen ingår i den så kallade World Marathon Majors-serien tillsammans med maratonloppen som äger rum under friidrotts-VM samt sommar-OS vartannat respektive vart fjärde år. Dessa är:

New York Marathon

Boston Marathon

Berlin Marathon

London Marathon

Chicago Marathon

Tokyo Marathon

Lopp i Sverige

Det största årligt återkommande maratonloppet i Sverige är Stockholm Marathon. Här är det kring 20 000 anmälda varje år. Ett annat lopp är Helsingborg Marathon som anordnades första gången 2014. I övrigt finns det ett 20-tal maratonlopp i Sverige, bland annat Båstad Marathon, Östersund Marathon, Växjö Marathon, Axa Fjällmaraton och Göteborg Marathon

 

13 Sep 2019

Simning - cykling - löpning

Triathlon är en sport som i sig kombinerar tre sporter: simning, cykling och löpning - oftast i den ordningen. Det finns många olika sorters tävlingar inom triathlon där den mest kända och samtidigt bland de mest krävande är den som kallas Ironman. Vissa menar att triathlon är världens tuffaste sport, nå allt är ju relativt men att triathlon kräver exceptionell form av sin utövare är en absolut sanning - är man inte i toppform går det inte att ägna sig åt triathlon.

På den här bloggen diskuterar vi simning, cykling och löpning, samt en hel del om hur man tränar inför stora tävlingar som marathon och Ironman. Jag som skriver bloggen är själv aktiv inom triathlon, om än inget proffs. Jag behöver min dagliga dos av träning och tycker att det är väldigt kul att delta i tävlingar. Jag tycker också mycket om att umgås med andra sportnördar.